eMent☺r

Tanulni sohasem késő.

Kompetenciamérés 2010 - szövegértés 8. osztály

Mányoki Zsolt - 2017. nov. 27. (21:41)
Hivatalos: kompetencia
Kapcsolódó tantárgy: magyar nyelv és irodalom
Témakör: szövegértés

Kompetenciamérés 2010 - szövegértés 8. osztály

Az alábbi újságcikk a török kori bödönhajókról szól. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!

Török kori bödönhajókat kutatnak a Dráva mélyén.

Egy török kori hajótemető roncsait kutatják és dokumentálják a Dráva mélyén immár több éve búvárok és régészek Tóth János Attilának, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dokumentációs főosztálya vezetőjének irányításával.

1

Az idén tíz napot töltenek Drávatamásiban, ahova évek óta vissza-visszatér a 8-10 fős csapat, hogy a támogatások adta lehetőségekkel élve kutassák a meder alján fekvő török kori hajóroncsokat, az úgynevezett bödönhajókat. Ezúttal egy török szakember, Serkan Gündüz is csatlakozott a csapathoz.

2

A kutatás vezetője közel egy órát töltött a víz alatt az egyik bödönhajót tisztogatva,s közben újabb leletek után kutatott. Az éppen áradó folyó barnás színű, szinte szilárdnak tűnik. A partról nézve kétséges, hogy bármit is lehet látni a mélyben. A kutatást vezető fiatalembert kérdezni sem kell: egyarasznyi a látótávolság – mondja, miután partot ér. Egy kötelet húznak ki a hajó mellett, az ad támpontot és biztonságot – mondja az egyik búvár, aki a partról figyeli társát, pontosabban a társát jelző buborékokat.

3

Tóth János Attila elmondta, hogy elsőként 1992-ben találtak itt egy bödönhajót – egy közel 10 méter hosszú, egyetlen fatörzsből kivájt facsónakot –, de a feltárás csak jóval később, 2006 augusztusában kezdődött el magyar–horvát– francia–osztrák együttműködés keretében. A mintegy száz méter széles, 5-6 méter mély, meredek partfalú meder alján eddig 29 bödön hajót dokumentáltak, továbbá találtak egy török rézbográcsot és egy lapátkeréktengelyt is.

4

Ezek az alkalmatosságok a középkorban fontos szerepet játszottak a folyami átkelésben, a termények szállításában – magyarázta a kutatás vezetője, hangsúlyozva: Európában kevés ehhez hasonló jelentőségű facsónaklelőhelyet tartanak számon. A drávatamási lelethez hasonló egyedül Franciaországban található, de jóval kevesebb bödönhajóval.

5

A mostani, rövidre szabott időben a kutatók folytatták a mára nemzetközileg is ismertté vált hajótemető dokumentálását, s megkezdték a Barcsnál talált elsüllyedt hajó feltárását. Utóbbi egy húsz méter hosszú hajóroncs, amely éppen az államhatáron fekszik. A hajó tatja még a magyar oldalon, az orra már horvát területen van. A barcsi roncs korát még nem tudták megállapítani, de kovácsoltvas szegei egyértelműen kizárják, hogy az utóbbi kétszáz évben készült volna.

6

Az előkerült deszkák arról is árulkodnak, hogy az itt elsüllyedt hajónál különleges szegelési technikát alkalmaztak az építők. Hasonló módon készült vízi járművet eddig mindössze egyet találtak egész Európában – mondta Tóth János Attila. Jelezte: a Drávatamásiban és Barcsnál folyó kutatás meglehetősen hosszadalmas lesz, a leletek felfedezése csak a kezdete a munkának.


56. feladat

Hány méter hosszú a Barcsnál talált hajóroncs? 

5-6 méter

10 méter

20 méter

100 méter


57. feladat

Miért kérték fel Serkan Gündüzt, hogy vegyen részt a bödönhajók feltárásában?

.....................


58. feladat

Melyik ország NEM vesz részt egyáltalán a kutatásban? 

Ausztria

Franciaország

Németország

Törökország


59. feladat

Miért vesz részt Horvátország a kutatásban?

.....................


60. feladat

Miért csak 2006-ban indultak meg a Dráva menti feltárások?

....................


61. feladat

Miből gondolhatják, hogy a barcsi lelet 200 évnél régebbi? 

Abból, hogy a többi lelet is török kori.

Abból, hogy ez egy bödönhajó.

Abból, hogy török rézbográcsot találtak benne.

Abból, hogy kovácsoltvas szegekkel készült.


62. feladat

Mit jelenthet ez a mondat: „a leletek felfedezése csak kezdete a munkának”? 

A leleteket dokumentálni kell, kiemelni a vízből, és megfelelő helyre vinni.

A leletek nagy része haszontalan, ki kell válogatni az értékes darabokat.

Még más leletek is felfedezésre várnak a Dráva mélyén.

Minél előbb meg kell tisztítani a Dráva vizét, hogy a kutatás folytatódhasson.


63. feladat

Jelöld meg B-vel a térképen, hol találták a 29 bödönhajót, H-val pedig a barcsi hajóroncs lelőhelyét!


64. feladat

Tóth János Attila nevét többször is említi a cikk. Mit gondolsz, miért? 

Mert mint búvár vezeti a búvárok csapatát.

Mert ő irányítja az egész kutatást.

Mert Serkan Gündüz mellett ő a másik szakember.

Teljesen véletlenül őt kérték fel nyilatkozni.


65. feladat

A második bekezdés bemutatja a kutatás 

eredményeit.

körülményeit.

következményeit.

okait.


66. feladat

Mi a közös a 4. és a 6. bekezdésben? 

Mindkettő hangsúlyozza a kutatás nehézségét.

Mindkettő kiemeli a leletek egyedülállóságát.

Mindkettő megemlíti a hajók eredeti felhasználását.

Mindkettő megemlíti a szegelési technikát.


A következő két oldalon a Bárka Színház szórólapját találod. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!


67. feladat

Mi Darvas Ferenc foglalkozása a szöveg alapján? 

filmrendező

színész

mozigépész

zongorista


68. feladat

Milyen előadása van az Ördögszekér Kompániának? 

cirkusz

mese

koncert

műhely


69. feladat

Számozással állítsd időrendbe a programokat! 

Técsői Banda

Balázs Elemér Group

El Sabio Consort

Alma koncert


70. feladat

Magyarázd meg az eseménysorozat címét: Bárka Kikötő. Mire utal a játékos kifejezés?

.....................


71. feladat

A gyerekeknek szóló programok napközben, a felnőtteknek szólóak este kezdődnek. Szerinted miért így szervezték a programokat?

.....................


72. feladat

Milyen rendezvényeknek ad helyet a Bakáts téri templom? 

Felnőtteknek szóló koncerteknek.

Gyerekeknek szóló koncerteknek.

Gyerekeknek szóló színdaraboknak.

Felnőtteknek szóló színdaraboknak.


73. feladat

Mi NEM célja ennek a szövegnek? 

tájékoztatás

kedvcsinálás

figyelemfelhívás

tanácsadás


74. feladat

A fesztivál idején egy ismerősöd Budapesten tartózkodott, és szívesen megnézett volna egy rendhagyó operettelőadást, de a színházakban még nyári szünet volt. A fesztivál melyik programját ajánlhattad volna a figyelmébe? Válaszodat a szöveg alapján indokold!

.....................


75. feladat

Az Alma együttes milyen programot mutat be? 

bábjáték

népzene

verskoncert

rövidfilm


76. feladat

Az alábbi válaszlehetőségek közül melyikbe tartozhat a szöveg? 

fényképalbum

programajánló

kikötői hírek

útikönyv


Az alábbiakban Békés Pál Doktor Minorka Vidor nagy napja című regényéből olvashatsz egy részletet. Az egyik főszereplő, Dorka a piacra indul nagynénjével, akihez nyaralni küldték. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!

Doktor Minorka Vidor nagy napja

1

Teréz néni határozott léptekkel hullámzott a piac felé. Fején az alkalomhoz illő kalap lebegett, malomkerékforma, lazán alácsüngő karimájú, püspöklila. Dorka a kezébe kapaszkodva szaporázta a lépést, erősen markolva furulyáját.

Ha a néni oly megfellebbezhetetlenül maga után nem vonszolja árkon-bokron át, lemarad. Mert bámészkodnivaló aztán akadt a piacon.

Mindjárt a bejáratnál ott állt a tökösnéni. Előtte kecskelábú asztalkán sárga, zöld, csíkos, pettyes meg cirmos gumók dudorodtak. Simák és rücskösek, gömbölyűek és tojásdadok. A tökösnéni pedig fennhangon kiabált:

– Lopótök, pézsmatök, úritök, dísztök! Tessék, tessék! A modern lakás éke a tök! Aki tőlem tököt vesz, tökkelütött sose lesz!

A sokszoknyás asszonyság hosszú szárú lopótökkel vezényelte a rigmust, hívogatta-csalogatta az arra járókat. De ki figyel a mai rohanó világban egy tökösnénire?

2

Egy tenyérnyi bódé előtt édesdeden mosolygó, kerek személyiség toporgott.A bódén ez állt: Kvaszta Simi Mézes Boltja. A kerek személyiség rózsaszínű volt, mint a húsvéti nyúl szeme, a kabátja fehér, mint az almáspitére szórt porcukor, a fején pedig aprócska sapka ült, halványzöld, levélforma, akár valami marcipán díszecske.

– Lelkem, aranyom – kántálta Kvaszta Simi, a hangja cseppentett méz –, nem kérsz egy kis finomságot? – s a törökméz aranyló hegyére, a habcsók fehér halmára, a mézespuszedli mogyoróbarna dombjára mutatott. Az ereszről lépesmézes üvegek függtek, a párkányon tükrös mézeskalács szívek sorakoztak, az élethű mézeskalács leányok majd megszólaltak az élethűségtől, nem is beszélve egy gyönyörűséges mézeskalács huszárról, aki szinte kardot rántott élethűségében.

– Jaj, dehogynem kérek – sóvárgott Dorka.

3

Teréz néni megtorpant. Aki felületesen ismeri őt, azt hihetné, hogy így szólt unokahúgához: „Mit ennél, aranyom?” Alaposabb ismerői azonban sejthetik, mi következett. A néni először is felhajtotta kissé a lila kalap karimáját, azután csípőre vágta a kezét.

– Idefigyeljen, Kvaszta Simi! El ne rontsa nekem ezt a gyereket! Nem elég, hogy fogszabályozója van és majd megvész az édességért...

– Majd megveszek... – helyeselt Dorka.

– Csönd te! Odavan a cukorkáért...

– Odavagyok – bólogatott Dorka.

– Mondtam, hogy csönd! Egyszóval mindez nem elég, még maga is hergeli! Mit szól majd az anyja, ha idead nekem egy kislányt fogszabályozóval, erre én megtömöm puszedlivel és visszaadom fog nélkül, he?!

– De kedves Teréz néni – édelgett Kvaszta Simi –, egy falat édesség, az mondhatni egyszerűen semmi.

– Először is nem vagyok kedves – mondta Teréz néni, s ebben kétségkívül igazat kell adnunk neki –, másodszor pedig, ha én egyszer azt mondom, hagyja békén a gyereket, akkor hagyja, mert baj lesz! Megértette? Na – és már száguldott is tovább.

4

Uborka, paprika, paradicsom, tarkabab, a kislány kapkodta a fejét, Teréz néni azonban pillantásra sem méltatta az elmaradozó vajsárga, haragoszöld és kárminvörös halmokat. Dorka irigykedve bámult meg egy kisfiút, aki a földön kuporgott és ráérősen köpködött célba meggymagokkal a piac mosakodó macskájára. A feketefoltos fehér cica megpróbálta elkapni a magokat, mígnem az egyik úgy szemközt találta, hogy sárga szeme köré nyomban monokli kékült. A színpompás macska bosszút esküdött, és elmenekült.

5

Teréz néni pihenő nélkül ringott tovább, előre a narancssárga napernyőkkel védelmezett pultok, kecskelábú asztalkák között. Elhúzott a gombások mellett, el a pecsenyés bódé előtt, ahol puffadt, fényes hurkák, kolbászok sercegtek a forró, aranybarna zsírban, s csak ott lassított valamelyest, ahol a tömeg úgy megsűrűsödött, hogy lefékezte előrenyomulását. Az egyik lacipecsenyés ajtaján ez állt: Kati néni Lacipecsenyéje. A soványka Kati néni hosszú nyelű villával forgatta a rostélyon sülő, étvágygerjesztő hússzeleteket, és roppant savanyú képet vágott. Erre minden oka megvolt. A pult előtt kockafejű, vörös orrú óriás állt. Két kézzel tömte kockafejébe a hurkát, és tele szájjal tréfálkozott: mímelte, hogy nem tudja kibetűzni a feliratot.

6

– Laci néni Katipecsenyéje? – érdeklődött dagadó pofazacskókkal, és jót mulatott saját tréfáján. – Hö.

– Nem – fintorgott a soványka Kati néni.

– Maci néni Bacipecsenyéje? – idétlenkedett a kockafejű, s ezt még mulatságosabbnak találta. – Höhö.

– Na nem.

– Baci néni Pacipecsenyéje? Höhöhöhö.

– Nem-nem-nem.

Így évődtek még sokáig, de ezt Dorka már nem hallhatta.


77. feladat

Az író szerint a tökösnéninek nem megy jól a boltja. Mivel indokolja ezt? 

Nem beszél elég hangosan, ezért nem figyelnek fel rá.

Manapság az emberek sietnek, nem figyelnek rá.

Túlságosan lóbálja a tököt, ezért félnek tőle.

Nem elég jó a reklámja, ezért nem figyelnek fel rá.


78. feladat

A szerző azt írja, a mézeskalács huszár majdnem kardot ránt. Miért írhatta ezt?

.....................


79. feladat

Mivel indokolja Teréz néni, hogy Dorka nem kaphat édességet? 

Mert nem akarja elkényeztetni.

Mert fél, hogy Dorka elhízik.

Mert nem akar arra is költeni.

Mert fogszabályzója van.


80. feladat

A 3. bekezdés mely részéből derül ki, hogy az író nem tartja kedvesnek Teréz nénit? Húzd alá a megfelelő szövegrészt!


81. feladat

Melyik állat lábához hasonlítanak a piaci asztalok lábai? 

kutya

kecske

oroszlán


82. feladat

Milyen árussal NEM találkoztak Dorkáék piaci útjuk során? 

mézárus

gombaárus

halárus

tökárus


83. feladat

A szerző a 2. bekezdésben Kvaszta Simi külsejét jellemzi. Mennyiben kapcsolódik ez a jellemzés a foglalkozásához?

.....................


84. feladat

A 4. bekezdésben egy kisfiú maggal találja el a macskát. Mi a különös a macska reakciójában?

.....................


85. feladat

Miért irigyelte Dorka a kisfiút?

.....................


86. feladat

Mivel tréfálkozik a lacipecsenyés vendége?

.....................


87. feladat

Mi jellemző leginkább a szöveg stílusára? 

ismeretterjesztés

humor

tudományosság

drámaiság


88. feladat

Írj ki HÁROM olyan példát a szövegből, amely azt írja le, hogy Teréz néni sietett!

1. .....................

2. .....................

3. .....................


89. feladat

Írd le, hogyan vélekednek Teréz néniről azok, akik csak felületesen, és hogyan azok, akik alaposan ismerik!

Akik csak felületesen ismerik: .....................

Akik alaposan ismerik: ......................


90. feladat

Szerinted Kvaszta Siminek és Kati néninek a viselkedése vagy a külseje hasonlít egymásra? Válaszodat a szöveg alapján indokold!

.....................


Az alábbiakban Houdiniről találsz egy újságcikket. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!

Leleplezték Houdini titkát

Lehull a lepel Houdini trükkjéről: kiállítás nyílt a wisconsini Appleton város múzeumában, amelynek látogatói megtudhatják, hogyan hajtotta végre az illuzionista (1) egyik legrejtélyesebb trükkjét.

1

Lehull a lepel Houdini trükkjéről: kiállítás nyílt a wisconsini Appleton város egy múzeumában, amelynek látogatói megtudhatják, milyen segédeszközökkel hajtotta végre a híres magyar származású illuzionista az „Átváltozások” névre keresztelt szabadulómutatványt. A mutatványban a megbilincselt, zsákba tett majd egy utazóládába zárt bűvésznek sikerült pillanatok alatt helyet cserélnie a ládán kívül lévő segédeivel.

2

A titok egyik nyitja az, hogy a ládának van egy oldalfala amelyen át a benti személy kisurranhat. Egyes látogatók szerint azonban ez mit sem von le a mutatvány értékéből.” Szerintem az még így is csodálatos, hogy valaki ezt három másodperc alatt végre tudja hajtani”- vélekedett Matthew Martin misszionárius.

3

A szakma számos kiváltságának azonban más a véleménye: mint mondják, elveik tiltják a titkok feltárását a nagyközönség előtt. David Copperfield, Ronald „Rondini” Lindberg, a Las Vegas-i sztárkettős és Penn és Teller és mások tiltakoznak a Houdini-kiállítás ellen. A múzeum képviselői viszont azt hangoztatják,hogy a kiállítás semmi olyat nem árul el, amit ne lehetett volna már olvasni könyvekben vagy az interneten. Szerintünk az emberek még többre is értékelik a mutatványokat, ha ismerik azok titkait.

4

A tíz évre tervezett tárlat 38 tárgyat, 190 dokumentumot és szemléltető anyagot mutat be. Van kényszerzubbony és börtöncella, amelyekből a látogató megpróbálhat kiszabadulni, továbbá Houdini saját kellékei, például bilincsek és zárak. A trükkök gyakorlati végrehajtásának eszközei egy hátsó részlegben találhatók. A látogatókat egy felirat figyelmezteti: „Akik nem akarják tudni hogyan hajtotta végre Houdini a varázslatot, kerüljék el ezt a területet”. Az „Átváltozások” esetében a látogató bemászhat a ládába, hogy lássa, miként működik. Houdini először több mint száz évvel ezelőtt, feleségével adta elő ezt a mutatványt.

5

Kim Louagie, a múzeum vezetője elmondta, hogy a megnyitó óta több mint kétszáz e-mailt és negyven telefonhívást kaptak, amelyekben lebeszélni próbálták őket a titkok felfedéséről. Egyes internetes híresztelések a kiállítás szabotálásának, megrongálásának terveiről szólnak, s ők már kapcsolatba léptek a rendőrséggel, hogy erősítsék a járőrözést a környéken. De eddig nem volt probléma.

6

Bob Rath, a hivatásos mágus a múzeumiak mellé áll mondván, hogy az ilyen trükkök sikeres végrehajtásához sok gyakorlás kell. ”A mutatvány fontosabb, mint a titok, és attól, hogy valaki megtudja az » Átváltozások « titkát, még nem lesz nagy mágus. Ez igen bonyolult és nehezen végrehajtható dolog”. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a wisconsini Houdini Club, amelynek ő az alelnöke, ellenzi a trükk közszemléletre tételét, egyebek között azért, mert a világon sok illuzionista még ma is előadja a számot.

7

Houdini Budapesten született 1874-ben, Weiss Erik néven. Négyéves volt, amikor családja Appletonba költözött, ahol apja a város rabbija lett. Négy évig maradtak ott. Harry Houdini Detroitban halt meg 1926-ban.

(MTI Panoráma)

(1) Szemfényvesztő, bűvész.


91. feladat

Mi volt Houdini eredeti neve? 

Matthew Martin

David Copperfield

Kim Louagie

Weiss Erik


92. feladat

Mennyi ideig tart nyitva a tárlat? 

két hónapig

egy évig

tíz évig

állandóan


93. feladat

Az „Átváltozások” című mutatvány során miből NEM kellett kiszabadulnia a bűvésznek? 

bilincs

kötél

utazóláda

zsák


94. feladat

Melyik bekezdés szól arról, hogy több módon is megfenyegették a múzeumot?  

2.

3.

5.

6.


95. feladat

Melyik IGAZ, melyik HAMIS az alábbi állítások közül?

Houdini hatéves volt, amikor a családjával Amerikába költözött. 

igaz

hamis

Penn és Teller Las Vegasban igen sikeres volt. 

igaz

hamis

Martin szerint Houdini 3 másodperc alatt végrehajtotta mutatványát. 

igaz

hamis

Houdini először a fiával adta elő a mutatványt. 

igaz

hamis


96. feladat

Mi jellemzi leginkább a cikk stílusát? 

ismeretterjesztő

tudományos

fennkölt

szórakoztató


97. feladat

Miért a hátsó traktusban vannak a trükköt leleplező tárgyak?

......................


98. feladat

Egyetértesz azokkal, akik ellenzik a Houdini trükkjeit felfedő kiállítást? Válaszodat indokold!

.....................


99. feladat

Miért éppen az APPLE TONI múzeum készített Houdini-kiállítást?

.....................


100. feladat

Mi lehet az oka annak, hogy a 2. bekezdésben olyasvalaki véleményét írják le, aki nem bűvész?

.....................


101. feladat

Ákos szerint az utolsó bekezdés nem kapcsolódik szorosan a többihez. Szerinted igaza van? Válaszodat a szöveg alapján indokold!

.....................


TÖLTŐDJ FEL!

2008. szeptember 13. - 2009. augusztus 23.

Csodák Palotája

1

A világ érdekes! szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatjuk be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát – nem csak gyerekeknek! Interaktív tudományos kiállításunk feledhetetlen élményt nyújt az egész családnak.

2

Töltődj fel! Aki eljön hozzánk, elmerülhet a természettudományok, a játék, a szórakozás világában. Játssz, tapasztalj, tanulj! – ezzel invitálunk mindenkit. Töltődj fel! A feltöltődés ezúttal szó szerint is értendő, megújult kiállításunkon nemcsak izgalmas és tanulságos szórakozást kínálunk látogatóinknak, hanem új bemutatóeszközeink segítségével elektromosan is feltöltődhetnek – persze, csak módjával. A hatalmas Tesla transzformátor mellett a szintén jókora Jákob lajtorjája és a Van de Graaff generátor által keltett elektromos jelenségeket közvetlenül tapasztalhatják meg. S akinek mindez nem elég, emelkedjen velünk! További, különleges újdonságaink az emelkedés élményét nyújtják: a beszédes nevű Münchausen-emelő, az Óriás jojó, a Csatolt hinta mellett hőlégballonmodell is működik, de lőhetnek légágyúval is…

3

Mindezeken túl otthonra is van meglepetésünk: „CSODÁS FIZIKA – 100 kísérlet” címmel megjelent egy négy DVD-t tartalmazó összeállítás, mely a 2007 őszén megrendezett „33 órás nonstop Fizikashow” anyagának legjavát tartalmazza.

4

Az Öveges teremben továbbra is izgalmas, látványos fizikai kísérletekkel várunk mindenkit. Megmutatjuk például, hogyan válik kőkeménnyé a szelíd rózsa cseppfolyós nitrogénben, hogyan fújhatunk fel lufit szárazjéggel, milyen valószerűtlenül mély hangunk lesz kén-hexafluoridot belélegezve, miképpen lehet félelem nélkül megérinteni negyedmillió voltos feszültséget, vagy hogyan készítsünk teáskannából rádiót. Kiderül, milyen tudományos titkai vannak a gyermekjátékoknak, háztartási eszközöknek, hétköznapi tárgyaknak, s melyek azok a kísérletek, amelyek otthon is elvégezhetők.

5

Születésnap a Csodák Palotájában Mindenkinek lehetősége van arra, hogy születésnapján nálunk lássa vendégül barátait, és bemutassa kedvenceit a Csodák Palotájában: a Fakírágyat, a Monociklit és a többi izgalmas kiállított tárgyat.

Jegyáraink

Felnőttjegy: 1200 Ft

Gyermek- és ifjúsági jegy: 1000 Ft

Családi jegy: 3400 Ft

Iskolai csoportos jegy: 800 Ft

Csoportos felnőttjegy: 1100 Ft

65 év alatti nyugdíjas: 1000 Ft

Csoportos bejelentkezés: (+36 1) 438-5307; (+36 1) 336-4044; (+36 1) 336-4076, info@csodakpalotaja.hu

Nyitva tartás:

hétfő–péntek: 9.00–17.00

szombat–vasárnap: 10.00–18.00


102. feladat

Az alábbiak közül melyik bemutatóeszközzel NEM emelkedhetünk a magasba? 

Csatolt hinta

Jákob lajtorjája

Münchhausen-emelő

Óriás jojó


103. feladat

Mit NEM lehet JELENLEG a Csodák Palotájában csinálni? 

Részt venni a Fizikashow-n.

Születésnapot rendezni.

Légágyúval lőni.

Tapasztalatot szerezni.


104. feladat

Melyik kísérlet során változtathatjuk meg a hangunkat?

.....................


105. feladat

A jegyárakról összességében elmondható, hogy  

a csoportos jegy mindig kedvezményesebb.

a felnőttek ugyanannyit fizetnek, mint a nyugdíjasok.

a gyerekek ugyanannyit fizetnek, mint a felnőttek.

az összes közül a gyermek- és ifjúsági jegy a legolcsóbb.


106. feladat

Mi a hasonlóság a Tesla transzformátor és a Jákob lajtorjája között?

.....................


107. feladat

Húzd alá a szövegben azt a részt, amelyből kiderül, hogy a fizika a mindennapokban is körülvesz minket!


108. feladat

A 3. számmal jelölt szövegrész célja, hogy  

bemutassa a 100 fizikai kísérletet.

felidézze a 2007 őszén rendezett programot.

reklámozza a „nonstop Fizikashow”-t.

röviden ismertesse a DVD-t.


109. feladat

Mi a hasonlóság a teáskannával és a rózsával végzett kísérlet között? 

Mindkettő egy harmadik anyag segítségével hajtható végre.

Mindkettő elvégezhető akár otthon is.

Mindkettő háztartási eszközt alkalmaz.

Mindkettő valamilyen változást eredményez.


Az alábbiakban Tarcsai Szabó Tibor: Az elvarázsolt város című könyvéből közlünk egy részletet. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!

Az elvarázsolt város

Hosszú kocsisor kanyarodott ki Mesélnek városának főteréről. Lassan, méltóságteljesen poroszkáltak a nehéz, sokkerekű járművek, időt hagyva a járókelőknek a bámészkodásra. Néhány kocsi oldalát rácsok keretezték, mögöttük unatkozó állatok lustálkodtak: elefántok, párducok, tigrisek, oroszlánok. Csak a majmok ugrándoztak hangosan visongatva, hírül adva a világnak: itt vonul a Krémesi cirkusz. A járda széléről Talabér és négy társa figyelte a cammogó kocsikaravánt.

– Elmennek – állapította meg Kardoszjánosz. Lustapusta Zörömböröm tisztelettel nézett barátjára. Csodálattal töltötte el az a nyilvánvaló szakértelem, amellyel Kardoszjánosz a cirkuszok távozásának terén rendelkezett. Vajon honnan tudja, hogy mennek, és nem jönnek?

Hát igen… – tűnődött Lustapusta Zörömböröm, miközben óvatosan a falhoz lapult, hogy biztonságos távolságra kerüljön a rácsok közül elő-előbukkanó majomkezektől. – De mégis, hová?

Talabér megvonta a vállát:

– Nyilván Talánházára. Az a legközelebbi település.

Kardoszjánosz a mellette álldigáló Lábalóga Szilveszterre nézve meg jegyezte:

– Éppen olyanok, mint te.

– Miért, én milyen vagyok? – háborodott fel Lábalóga. – Nagy kocsikból álló, kerekes karaván?

– Dehogy – mosolyodott el Kardoszjánosz.

– Vándor! Akár a cirkusz. Jössz és mész – magyarázta Sebeszter, aki eddig némán bámulta a porfelhőbe burkolózó kocsisort. Kezét összekulcsolta pocakja fölött feszülő piros mellényén, és magabiztosan tette hozzá. – Egyszer itt vagy, másszor ott.

– Azt is mondhatnánk – emelte fel ujját Lustapusta Zörömböröm, aki úgy érezte, neki is illik hozzászólnia a témához –, hol itt vagy, hol ott.

– Ahogyan az egy vándorhoz illik – bólintott Talabér. – Szerencsére te nem versz fel ilyen nagy port, mint ezek!

Lábalóga Szilveszter nagyot nyelt, és buzgón bámulni kezdte cipője orrát.

– Azt hiszem… – mormogta bátortalanul –, hogy ezentúl semmilyen port nem verek fel…

– Hogyhogy? – nézett rá Sebeszter gyanakodva. – Mit akarsz ezzel mondani?

Azt, hogy elegem volt a vándorlásból! – bökte ki Lábalóga. – Letelepedem!

A kijelentés igen nagy hatást tett a hallgatóságra. Talabér például elképedve bámulta Lábalógát, és felindulásában meg sem tudott szólalni. Arra gondolt, hogy barátja talán megháborodott. Ki hallott még olyat, hogy egy vándor egyszer csak abbahagyja a vándorlást és letelepedik!

– Ezzel azt akarod mondani – kezdte tétován Kardoszjánosz, aki úgy gondolta, hogy a kijelentés valódi tartalmát azért még tisztázni kell –, hogy ezentúl majd nem mész egyik helyről a másikra?

– Azt.

– És a másikról az egyikre sem? – szólt közbe Sebeszter, akinek pufók, kerek arca egészen kivörösödött a megdöbbenéstől.

– Oda sem – bólogatott Lábalóga.

– És a harmadikra?

– Nem megyek sehova. Itt maradok!

– Nem értem – fakadt ki Lustapusta Zörömböröm is, akitől pedig igen messze állt a vándorlás gondolata. Hiszen mi szüksége van az ember fiának arra, hogy erőpocsékoló és teljesen fölösleges módon állandóan változtassa a lakóhelyét, nem igaz? Mikor egy ilyen nagyszerű város, mint Mesélnek, teljesen alkalmatos helyszín arra, hogy az ember zavartalanul leélje itt az életét. Ám Lábalóga Szilveszter esete más. Róla mindenki tudja, hogy vándor – elvégre azért vándor!

– Mit nem értesz? – háborgott Lábalóga Szilveszter. – Eleget vándoroltam már! Azt hiszed, olyan jó dolog? Állandóan menni, csak menni, egyik helyről a másikra! Gondold csak el, milyen érzés az, mikor végre megszeretsz egy helyet, ahol nagyszerű, új barátokra lelsz – mint amilyenek ti vagytok nekem –, azután mégiscsak fogod magad, és továbbállsz! Ott hagysz mindent, amit megszerettél!

– De hát ez a vándorlás lényege, nem? – szólalt meg Talabér, aki végre megtalálta a hangját. – Új helyeket megismerni, új tájakat fölfedezni, új emberekkel barátkozni! És te erről akarsz most végleg lemondani?

– No, nem mintha bánnánk, hogy velünk maradsz – mondta csendesen Kardoszjánosz.

– Legalább kevesebbet kell mászkálnunk, ha látni akarunk! – eszmélt rá a dolog gyakorlati előnyeire Lustapusta Zörömböröm. – Hiszen néha azt sem tudjuk, merre jársz! Akkor meg hogyan találjunk meg, ugyebár? Ha netán szükségünk lenne rád…


110. feladat

Melyik állattól kellett óvakodni a cirkusz vonulásánál? 

elefánt

majom

oroszlán

párduc


111. feladat

Írd le, hogy barátaik szerint miben hasonlít egymásra, illetve miben különbözik Lábalóga Szilveszter és a karaván!

Hasonlít: ....................

Különbözik: ....................


112. feladat

A szereplők különböző érveket hoznak fel a vándorlás mellett és ellen. Jelöld be, melyik szereplőhöz melyik vélemény tartozik!

Új tájak  

Zörömböröm

Talabér

Felesleges  

Zörömböröm

Talabér

Erőpocsékolás  

Zörömböröm

Talabér

Új emberek  

Zörömböröm

Talabér


113. feladat

Kinek a szemszögéből írja le az elbeszélő a történteket? 

Lábalóga Szilveszteréből

Kardoszjánoszéból

Lustapusta Zörömböröméből

Egyikükéből sem


114. feladat

Ki az egyetlen szereplő, akiről tudjuk, hogy milyen a külseje?

.....................


115. feladat

Honnan lehet rájönni Szilveszter viselkedéséből, hogy az elején kissé fél bevallani, hogy nem vándorol tovább?

.....................


116. feladat

Miért furcsa, hogy Szilveszternek a barátai bizonygatják a vándorlás jó oldalát?

.....................