eMent☺r

Tanulni sohasem késő.

Kompetenciamérés 2014 - matematika 10. osztály

Mányoki Zsolt - 2017. dec. 23. (13:33)
Hivatalos: kompetencia
Kapcsolódó tantárgy: matematika

Kompetenciamérés 2014 - matematika 10. osztály

64. feladat

Karácsony táján sok ablakot díszítenek papírból készült hópelyhek. A következő ábra azt mutatja, hogyan lehet elkészíteni egy ilyen díszt.

Egy négyzet alakú papírlapot félbehajtunk, majd a kapott téglalapot ismét megfelezzük, végül a kis négyzetet átlója mentén összehajtjuk. Az így kapott háromszögre ráfektetjük a szabásmintát, és körbevágjuk. Utolsó lépésként kihajtogatjuk a papírt.

Melyik lehetett a következő ábrán látható papír hópehely szabásmintája? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


65. feladat

Rebeka, Flóra és Mandula a büfében ebédelnek. Egy összegben fizették ki az ebédet, és utána ki szeretnék számolni, mennyit fizettek volna külön-külön.

A következő táblázatban látható, hogy ki mit fogyasztott a büfében.

A hamburger ára 400 Ft/db, a szalámis szendvics 300 Ft/db, a kóla 100 Ft-ba került deciliterenként.

Mennyit fizetett volna Rebeka, Flóra és Mandula az ebédjéért külön-külön? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek! 

Rebeka: Ft

Flóra: Ft

Mandula: Ft


66. feladat

A következő ábrán egy építkezésen felhúzott fal részlete látható.

A fal felépítése után az egyik munkás az ablakrésen szeretné kiadni a bent maradt négy falazódeszkát a társának.

Melyik az a deszka, amelyik biztosan NEM fér ki az ablakrésen? Válaszd ki az ábra betűjelét! 

A

B

C

D


67. feladat

Egy autógyár egyik üzemében előre legyártott alkatrészekből szerelik össze a kész autókat.

A gyár napi 14 órát üzemel, és percenként legördül egy új kocsi a szalagról.

Melyik műveletsorral lehet kiszámítani, hogy hány nap alatt teljesítenek egy 6000 db autóra leadott rendelést? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 6000 : (60 ∙ 14)

B 6000 : 14 ∙ 60

C 6000 : 14

D 6000 : (24 – 14)


68. feladat

A mosódióhéj természetes szappantartalma miatt ősidők óta használt mosószer. Egy mosáshoz 8 dióhéj szükséges. Ugyanazon dióhéjakat 4-szer lehet felhasználni. Egy 500 g-os dobozban kb. 200 mosódióhéj van.

Hány mosásra elegendő az 500 g-os doboz tartalma? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 6

B 25

C 32

D 100


69. feladat

Barbara 2012-ben osztálytalálkozót szervezett. A pontos dátum megválasztásánál figyelt arra, hogy az ne ütközzön se a szintén ebben az évben rendezett olimpiával, se az úszó Európa-bajnoksággal, mivel azokat sokan szerették volna követni a televízióban.

Melyik évben lesz ismét egyszerre a 2 évente megrendezett úszó-Európa-bajnokság, a 4 évente megrendezett olimpia és az 5 évente megrendezett osztálytalálkozó? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 2020

B 2032

C 2040

D 2052


70. feladat

A következő ábrán egy kirándulóterület szintvonalas térképe látható, amelyen 4 túraútvonal is szerepel. (A szintvonal az azonos tengerszint feletti magasságban lévő pontokat összekötő képzeletbeli vonal.)

A következő diagram az egyik túraútvonalon adódó szintkülönbségeket mutatja.

Melyik túraútvonalat ábrázolja a fenti diagram? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A jelzésűt

B B jelzésűt

C C jelzésűt

D D jelzésűt


71. feladat

Gergőék osztályában testnevelésórán a medicinlabda-hajítást mérték. A dobott távolságot 10 centiméteres pontossággal mérték le.

A következő oszlopdiagram az elért eredményeket mutatja.

A következő táblázatban a medicinlabda-hajítás értékelése szerepel.

A következő kördiagramok közül melyik mutatja helyesen a medicinlabda-hajítás értékelését? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


72. feladat

Egy konferencián négyzet alakban helyezik el az asztalokat a résztvevők számától függően, ahogy a következő ábrán látható.

Legkevesebb hány asztalt kell összetolni az ábrán látható elrendezésnek megfelelően, ha a konferencián 27 fő vesz részt, és egy négyzet alakban összetolt asztalnál szeretnének helyet foglalni? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


73. feladat

A kinora egy régi eszköz, amellyel a tengelyre erősített képeket a tengely forgatásával mozgófilmként lehetett nézni. Egy 1,5 perces filmhez 900 képre volt szükség.

Bence és társai egy kinorához filmet készítettek.

Hány MÁSODPERCES Bencéék filmje, ha 250 képből áll? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

másodperc 


74. feladat

Réka Kínába indul ösztöndíjasként. Budapesttől Pekingig repülővel utazik, onnan vonattal kell továbbutaznia.

Réka repülőjegye október 17-ére szól, a repülőgép indulási ideje 20.45, a várható utazási idő 16 óra 45 perc. Pekingben 8 órával többet mutatnak az órák, mint Budapesten.

PEKINGI IDŐ SZERINT legkorábban mikor indul az a vonat, amelyet Réka elérhet, ha a repülő leszállásától kb. 3 órára van szüksége, hogy a vasútállomásra érjen? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Október 18-a 8.30

B Október 18-a 16.30

C Október 18-a 21.30

D Október 19-e 0.30


75. feladat

A következő ábrán egy feszültség és áramerősség mérésére alkalmas műszer látható. A műszer (+) jelű kivezetéséhez csatlakoztattuk az áramforrásból kilépő egyik vezetéket.

Attól függően, hogy az áramforrásból kilépő másik vezetéket melyik kivezetéshez csatlakoztatjuk, a fölötte feltüntetett méréshatárig tudunk mérni voltban (V) vagy amperben (A).

Hány ampert mutat a fenti ábrán látható mérőműszer, ha a másik vezetéket a 3A jelzésű kivezetéshez csatlakoztattuk?

amper 


76. feladat

Ildikó és Judit mindketten felírják 1-től 4-ig a számokat egy-egy papírdarabra. Ezután mindketten kihúznak egyet-egyet a számaik közül. Aki nagyobb számot húz, az mosogat aznap. Ha ugyanazt a számot húzzák, akkor megosztják a munkát.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy valamelyikük egyedül fog mosogatni? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


77. feladat

A sífutás döntőjében a versenyzők az előfutamban elért idejük szerint rajtolnak. Elsőnek a legjobb eredményt elért versenyző indul, majd mindenki annyival később indul, amennyivel rosszabb időt futott az előfutamban. A rajtvonalnál a versenyzők négyesével várják a rajtjukat a következő ábra szerint.

Hányadik pályáról rajtol a 27. versenyző? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Az I. pályáról.

B A II. pályáról.

C A III. pályáról.

D A IV. pályáról.


78. feladat

A következő diagramon négy iskola (A, B, C, D) nyolcadik osztályainak felvételi eredményei láthatók matematikából és anyanyelvből.

A diagram adatai alapján döntsd el, melyik igaz, illetve melyik hamis a következő állítások közül!

„A” iskola mindkét tantárgyból az országos átlag alatt teljesített. 

igaz

hamis

„B” iskola jobb eredményt ért el anyanyelvből, mint „D” iskola. 

igaz

hamis

„C” iskola eredménye mindkét tantárgyból az országos átlag közelében volt. 

igaz

hamis

„D” iskola mindkét tantárgyból jobb eredményt ért el, mint a többi iskola. 

igaz

hamis


79. feladat

Nőnap előtt a virágárus csokrokat készít.

Egy csokorba 2 szál piros tulipánt és 3 szál sárga fréziát köt, egy zöld ággal díszíti, és celofánba csomagolja. A boltban 62 szál piros tulipán és 87 sárga frézia van. Ezeket használhatja a csokorkészítéshez.

Legfeljebb hány ilyen csokrot tud kötni ezekből a virágokból, ha zöld ág és celofán korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 27

B 28

C 29

D 30

E 31


80. feladat

Virág úr térkővel szeretné burkolni a teraszát a következő ábrán látható mintázat szerint.

Hány darab térkőre van szüksége, ha a terasza 4,5 méter hosszú és 3 méter széles? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


81. feladat

Zedország téglalap alapterületű mesterséges taván olyan növény él, amelyik naponta a duplájára terjeszkedik. Ha nem gátolják meg a terjeszkedését, 10 nap alatt pontosan beborítja az egész tavat. Az alábbi ábra az egész tavat jelöli. Válaszd ki az ábrán, hányad részét borítaná be a növény a 8. napon!


82. feladat

Legkevesebb hány ilyen kis kockával lehet a következő elrendezésben szereplő alakzatokat egy tömör kockává kiegészíteni?

Válasz: kis kockával 


83. feladat

Zedországban a 0. kilométerkő a fővárosban található, innen mérik a fővárosból induló utakon a városok távolságát.

A következő ábra néhány várost és a fővárosból hozzájuk vezető utat mutatja.

Melyik városhoz vezet 120 kilométeres út a fővárosból? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Algór

B Bödér

C Cimpót

D Dános

E Elmek


84. feladat

Krisztina ágytakarót szeretne készíteni fehér és sötétkék színű anyagból. Mindkét anyag 2 méter széles, a fehérből egy 1,5 méter hosszú, a sötétkékből egy 2,5 méter hosszú darabja van. Az anyagokat négyzet és háromszög alakú darabokra vágva, majd ezeket összevarrva szeretne összeállítani egy négyzet alakú ágytakarót a következő ábrákon látható minták valamelyike szerint.

Melyik mintát válassza Krisztina, ha az összes anyagot szeretné felhasználni? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


85. feladat

Az egyetemen az egyik tantárgyból akkor lehet ötöst kapni, ha a tesztek összesített eredménye eléri a maximális pontok 85%-át. Zsófinak eddig 92 pontja van, és még egy 50 pontos teszt megírása van hátra.

Legalább hány pontot kell elérnie Zsófinak az utolsó teszten, hogy meglegyen az ötöse, ha az év végére megszerezhető pontok maximális száma 160? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 50

B 44

C 42

D Már biztosan nem kaphat ötöst.


86. feladat

Egy üzlet bejárati és kijárati üvegajtaja is befelé nyílik. A bejárati ajtón ezt a feliratot látjuk belépés előtt: TOLNI, a kijárati ajtón ezt látjuk kilépés előtt: HÚZNI.

Melyik feliratot látjuk az UTCÁRÓL NÉZVE a kijárati ajtón? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D

E


87. feladat

Egy téglalap alakú kiállítóterem négy oldalának felezőpontjába mozgásérzékelő kamerákat szereltek fel. A kamerák egy olyan félkör alakú területet látnak be, amelynek a sugara a terem rövidebb oldalának a fele. A teremben tartózkodó látogatók pillanatnyi helyét X jelöli.

Melyik látogató mozgását NEM érzékeli egyik kamera sem? Válaszd ki a válasz betűjelét! 

A Aliz

B Bea

C Csaba

D Dénes

E Erika


88. feladat

A következő ábrán látható vázlatos térképen a betűk településeket, az őket összekötő vonalak utakat jelölnek. Egy kerékpáros túracsoport I településről A-ba szeretne eljutni.

A kerékpárosok két település között az egyenes vonallal jelölt útszakaszt negyedóra alatt, a hullámos vonallal jelzettet félóra alatt tudják megtenni.

Milyen útvonalon haladjanak, ha a LEGRÖVIDEBB IDŐ alatt szeretnének I-ből A-ba eljutni?

I – ___________________________ – A


89. feladat

Egy másik túra során a kerékpárosok úgy szeretnének I-ből A-ba jutni, hogy minden településen pontosan egyszer haladjanak át. Add meg az összes lehetséges útvonalat, amelyen haladhatnak!


90. feladat

Virág úr autóval látogatta meg rokonait. A következő grafikon azt mutatja, az út során hogyan változott a hátralévő út hossza az eltelt idő függvényében.

A grafikonon X-szel jelölt ponthoz tartozó helyen hány kilométer út volt még hátra az úti céljáig?

km 


91. feladat

Melyik útszakaszon volt a legnagyobb az autó átlagsebessége? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Az első fél órában.

B A második fél órában.

C A harmadik fél órában.

D A negyedik fél órában.

E Az ötödik fél órában.


92. feladat

Julcsi csokoládéba mártott aszalt gyümölcsökből 50 és 100 g-os csomagokat állít össze. Aszalt epret, szilvát, barackot és szőlőt márt ét-, tej- vagy fehér csokoládéba.

Hányféle különböző csomagot tud összeállítani, ha egy csomagba csak egyféle aszalt gyümölcs kerül egyféle csokoládéba mártva? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 4 + 3 + 2

B 4 ∙ 3 ∙ 2

C (4 ∙ 4 ∙ 4) ∙ (4 ∙ 4 ∙ 4)

D (4 + 3) ∙ (4 + 3)


93. feladat

Kati kirakós játékkal játszik, és egy szívet kell kiraknia. Egy kivételével már az összes darabot a helyére rakta.

Melyik darab illik a hiányzó helyre? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


94. feladat

A hygrométer a levegő százalékos páratartalmának mérésére szolgáló eszköz.

A következő ábrán egy hygrométer kijelzője látható. A műszer mutatója jelzi a százalékos páratartalmat.

Jelöld az ábrán, hol áll a mutató, ha a levegő páratartalma 62%!


95. feladat

Virág úr szülői értekezletre megy. A tanteremben a fia helyére szeretne ülni. Fia a következő útbaigazítást adta:

„A teremben, az osztállyal szemben állva a jobb szélső padsor 2. sorában a bal oldali szék az enyém.”

Az ábra az osztálytermet mutatja.

Jelöld az ábrán X-szel, hová üljön Virág úr!


96. feladat

Egy rajzoló robot a következő utasításokat tudja végrehajtani.

Írd le, milyen utasításokat kell adni a robotnak, hogy az X-szel jelölt ponttól a nyíl irányát követve az alábbi ábrán látható téglalapot rajzolja meg!


97. feladat

A következő ábrán a Badacsony és környékéről készült domborzati térkép részlete látható.

A vonalak az azonos tengerszint feletti magasságú pontokat kötik össze, a rajtuk szereplő szám a méterben megadott tengerszint feletti magasságot jelenti.

A térkép alapján metszeti kép is készült a térképen látható egyenes menten. Melyik mutatja a helyes metszeti képet? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


98. feladat

A fák többek között azzal javítják a levegő minőségét, hogy oxigént termelnek. Egy erdőben 1 hektáron kb. 700 fa található.

Egy autó évi oxigénfelhasználását körülbelül 30 fa tudná pótolni. Zedországban kb. 2 millió jármű van forgalomban. Közelítőleg hány hektárnyi erdő képes előteremteni a járművek éves oxigénigényét? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 85 714 hektár

B 12 345 hektár

C 98 502 hektár

D 120 432 hektár


99. feladat

Egy idős fa 50 kg oxigént termel egy év alatt. Egy ember éves oxigénigénye 180 kg.

1 hektár idős fákból álló erdő kb. hány ember oxigénigényét elégíti ki? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 158

B 176

C 215

D 194


100. feladat

Balázs és Csilla társasjátékoznak. A következő ábra bábuik elhelyezkedését mutatja.

Csilla következik, egy szabályos hatoldalú dobókockával dob. Ha Csilla valamelyik bábuja (C) olyan mezőre lép, ahol Balázs bábuja (B) áll, akkor kiüti Balázs bábuját. Csilla szabadon választhat, hogy melyik bábujával lép.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy Csilla a következő lépésben ki tudja ütni Balázs egyik bábuját? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 2/36

B 1/12

C 1/6

D 2/6


101. feladat

Peti a fényképezőgépéhez akkumulátort használ. A következő táblázat azt mutatja, hogy az akkumulátor töltöttségétől függően mennyi ideig lehet használni a készüléket.

A fényképezőgép kijelzője az alábbi töltöttségi szintet mutatja. A szürke jelzi a töltöttséget.

Mennyi ideig tudja meg használni Peti a fényképezőgépet az akkumulátor feltöltése nélkül? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 0–20 perc

B 20–50 perc

C 50–90 perc

D 90–150 perc

E 150–240 perc


102. feladat

Az angolszász országokban a hőmérséklet mértékegységeként a Fahrenheitet használják. A Fahrenheit-fokban mért hőmérsékletet úgy lehet átváltani Celsius-fokra, hogy a Fahrenheitben mért értékből ki kell vonni 32-t, majd az eredményt meg kell szorozni 5/9-del.

Hány Fahrenheit-fok a hőmérséklet abban a kemencében, amelyben a hőmérő 182 Celsius-fokot mutat? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


103. feladat

Az öttusaversenyek első száma a vívás. Minden versenyző mindenkivel egy mérkőzést vív, és 25 győzelem 1000 pontot ér. Ahánnyal több győzelmet ér el ennél egy versenyző, annyiszor 24 ponttal nő, ahánnyal kevesebbet, annyiszor 24 ponttal csökken az 1000 pont.

Hány mérkőzést nyert meg az a sportoló, aki 880 pontot szerzett? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


104. feladat

A következő táblázatban egy építkezés ütemtervének részlete látható. Az X az egyes munkafolyamatok elvégzésére kijelölt munkanapokat jelöli.

A munkások azonos órabért kapnak, és naponta 8 órát dolgoznak.

Döntsd el melyik igaz, illetve melyik hamis a következő állítások közül!

A nyolcadik napon dolgozik a legtöbb munkás. 

igaz

hamis

Az építkezésen mindennap legalább négy munkás dolgozik. 

igaz

hamis

A fal zsaluzásáért kifizetett összbér a legnagyobb a munkafolyamatok bére közül. 

igaz

hamis


105. feladat

Hány munkaórát kell kifizetni az építkezés első 5 napján elvégzett munkákért? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


106. feladat

Észak-Amerika keleti partjához egy hurrikán közelít az óceán felől. A meteorológusok számításai szerint a hurrikán óránként 120 km-t halad Miami irányába.

Körülbelül hány óra múlva éri el a hurrikán Miamit? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A kb. 8-9 óra múlva

B kb. 12-13 óra múlva

C kb. 16-17 óra múlva

D kb. 20-21 óra múlva


107. feladat

Magyarországon általában tízévente végeznek népszámlálást. A következő diagram az utóbbi nyolc népszámlálás eredményét mutatja.

Állapítsd meg a diagramon ábrázolt népszámlálási adatok alapján, körülbelül mekkora volt Magyarországon a legnagyobb népességérték ebben az időszakban! Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 10 500 000 fő

B 10 700 000 fő

C 10 900 000 fő

D 11 000 000 fő


108. feladat

Egy lekvárokat forgalmazó cég 0,5 literes, henger alakú üvegben árulja a termékét.

Döntsd el, hogyan változik az üvegbe tölthető lekvár mennyisége, ha más méretű üveget használnak!

Ha az üveg ugyanolyan sugarú, de kétszer olyan magas, mint az eredeti, akkor az üvegbe tölthető lekvár mennyisége 

kétszeresére nő

négyszeresére nő

nyolcszorosára nő

Ha az üveg ugyanolyan magas, de kétszer akkora sugarú, mint az eredeti, akkor az üvegbe tölthető lekvár mennyisége 

kétszeresére nő

négyszeresére nő

nyolcszorosára nő

Ha az üveg ugyanolyan magas, de kétszer akkora átmérőjű, mint az eredeti, akkor az üvegbe tölthető lekvár mennyisége 

kétszeresére nő

négyszeresére nő

nyolcszorosára nő


109. feladat

A következő táblázat adatai azt mutatják, hogy minél magasabbról nézünk körül, annál messzebbre láthatunk. A látóhatárunk mindig kör alakú lesz.

A következő ábrán egy világítótorony és egy hajó elhelyezkedése látható.

A hajó egyenes vonalban halad a világítótorony felé. A táblázat adatainak segítségével jelöld az ábrán X-szel azt a mezőt, ahol a 100 méter magas világítótorony tetején álló megfigyelő először megpillanthatja a hajót!


110. feladat

Aszalás során a növények a vízveszteség miatt veszítenek tömegükből. Az alábbi diagram különböző, 100 dkg tömegű nyers növények aszalás utáni tömeget ábrázolja.

A diagram adatai alapján döntsd el, melyik igaz, illetve melyik hamis a következő állítások közül!

A vizsgált növények aszalás során tömegük kb. 75-94%-at veszítik el. 

igaz

hamis

A szilva veszíti el tömegének legnagyobb százalékát aszaláskor. 

igaz

hamis

Ugyanakkora tömegű sárgarépa és gomba aszalása után a sárgarépa tömege fele akkora lesz, mint a gombáé. 

igaz

hamis

Az aszalt sárgabarack tömege a nyers gyümölcs tömegének 1/5-e. 

igaz

hamis


111. feladat

Zoli és Nóri társasjátékoznak. A játékot Zoli kezdte, elhelyezett egy bábut a tábla valamelyik üres mezőjére, Nórinak pedig ezt figyelembe véve kellett egy szabályt követve elhelyeznie a sajátját. Ezután felváltva helyezik el bábuikat úgy, hogy Zoli bármelyik üres helyre tehet, majd újra Nóri jön, aki követi a szabályt. Az ábrán a játék első néhány lépése látható.

Z1 = Zoli első bábuja

N1 = Nóri első bábuja

Z2 = Zoli második bábuja

stb.

Zoli negyedik bábuja (Z4) után a szabály szerint hova kell tennie Nórinak a 4. bábuját? Írj N4-et a megfelelő mezőbe!


112. feladat

Egy asztal közepe fölött 1 méterrel egy olyan lámpa van, amelynek világítási szöge 90˚. Az asztal mérete 1 méter × 2 méter.

Melyik ábra mutatja helyesen a lámpa által megvilágított területet? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D

E


113. feladat

A következő ábra négy diagramtípust mutat.

Melyik diagramhoz melyik cím tartozhat a következők közül? Írd a megfelelő diagram sorszámát a cím melle! Minden címhez egy diagram tartozik. 

A hőmérséklet alakulása egy adott időszakban:

Egy termék két változatának eladási száma néhány napon:

Egy matematikadolgozatra adott különböző érdemjegyek száma:

Egy szavazáson a jelöltekre leadott szavazatok aránya:


114. feladat

Egy kis kockákból épített 3 × 3 × 3-as kocka minden csúcsából kivettünk egy kis kockát. Az így keletkezett test látható az ábrán.

A következő alakzatok szintén 3 × 3 × 3-as kockából készültek, különböző számú kis kocka eltávolításával. Melyik áll ugyanannyi kis kockából, mint a fenti test? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


115. feladat

Magyarországon 2014. május 28-án a nap 4 óra 54 perckor kel és 20 óra 27 perckor nyugszik. Mennyi ideig tart a nappal ezen a napon? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 8 óra 27 percig

B 15 óra 33 percig

C 16 óra 27 percig

D 16 óra 33 percig


116. feladat

Az iskolai elektronikus naplóban lehetősége van a tanárnak arra, hogy bizonyos jegyeket kétszeresen számítson be. Dóri jegyei matematikából a következők: 5, 5, 4, 3, 5, 3, ezek közül az egyik 5-öst és a 4-est témazáró dolgozatra kapta.

Számítsd ki Dóri matematikajegyeinek átlagát KÉT TIZEDESJEGYRE kerekítve, ha a matematikatanár a témazáró dolgozatokra adott jegyet kétszeresen számítja be? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetők legyenek!

 


117. feladat

Az alábbi ábrán Zedország megyetérképe látható.

A főváros a B3-as négyzetben található. Melyik megyében van a fővaros?


118. feladat

Az egyik balatoni kisvárosban magyar és külföldi gyerekek táboroznak minden nyáron. A következő diagramon a 2007 és 2011 között itt táborozó gyerekek száma látható.

A diagram adatai alapján döntsd el, melyik igaz, illetve melyik hamis a következő állítások közül!

A vizsgált évek közül 2008-ban táborozott itt a legtöbb külföldi gyerek. 

igaz

hamis

A vizsgált öt évben az itt nyaraló külföldi gyerekek száma évről évre nőtt. 

igaz

hamis

Az itt táborozó magyar gyerekek száma az öt év alatt megkétszereződött. 

igaz

hamis

2010-ben összesen több mint 5000 gyerek táborozott itt. 

igaz

hamis


119. feladat

Egy kutató a baktériumok szaporodását vizsgálja. Egy kémcsőben tenyészti őket, óránként feljegyzi, hogyan változik a baktériumok száma. Az alábbi táblázat ezeket az adatokat mutatja.

Az alábbi állítások közül melyik írja le legpontosabban, hogyan változik óránként a baktériumok száma? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A baktériumok száma óránként kb. 300-zal nő.

B A baktériumok száma óránként kb. 700-zal nő.

C A baktériumok száma óránként megduplázódik.

D A baktériumok száma óránként megnyolcszorozódik.


120. feladat

Egy 14 fős baráti társaság elhatározta, hogy együtt mennek el a hétvégi koncertre. Megállapodtak, hogy Péter és Kati fogja mindenkinek megvenni a koncertjegyet. Megbeszélték, ha megvannak a jegyek, akkor telefonon értesítik egymást, hogy mikor es hol találkozzanak a koncert előtt. Hogy mindenkihez eljusson a hír, megállapodtak abban, hogy mindenki két-két főt értesít. A telefonálás láncát a következő rajz mutatja.

Összesen hány telefonhívásra volt szükség ahhoz, hogy a megbeszéltek szerint mindenkihez eljusson a hír? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 8 telefonhívásra

B 10 telefonhívásra

C 12 telefonhívásra

D 14 telefonhívásra


121. feladat

A következő táblázat néhány híd hosszát mutatja.

Magyarország leghosszabb hídja az 1872 méter hosszú Köröshegyi völgyhíd. A következő rajz a Köröshegyi völgyhíd és egy másik híd méretarányos hosszát szemlélteti.

A táblázatban feltüntetett hidak közül melyiknek a hosszát szemlélteti a második rajz? A feladat megoldásához használj vonalzót! Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Bay híd

B Boszporusz-híd

C Golden Gate híd

D Humen-híd

E Sotra-híd