eMent☺r

Tanulni sohasem késő.

Kompetenciamérés 2012 - szövegértés 10. osztály

Mányoki Zsolt - 2017. dec. 24. (10:52)
Hivatalos: kompetencia
Kapcsolódó tantárgy: magyar nyelv és irodalom
Témakör: szövegértés

Kompetenciamérés 2012 - szövegértés 10. osztály

Olvasd el Dragomán György novelláját, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Cukor

A karácsony előtti napon, akkor, amikor a cukrokat szoktuk felkötni, akkor derült ki, hogy idén nem jöhet keresztapám és nem hozhat németből szaloncukrot. És minálunk nem lehetett sehol szaloncukrot kapni, és kockacukrot se, és savanyúcukorkát se, és kristálycukrot se, és porcukrot se, pedig ha kockacukrot vagy savanyúcukorkát lehetett volna, akkor azt becsomagolhattuk volna szalvétába és sztaniolba, és csinálhattunk volna szaloncukrot saját magunknak, és feltehettük volna azt a fára, a kristálycukorból meg a porcukorból meg főzhettünk volna karamellát vagy pergelt cukrot, és becsomagolhattuk volna színes papírokba, és felköthettük volna a fára, de egyik se volt, és nagymama az mondta, hogy most mi lesz, ez lehetetlen és tűrhetetlen, ilyen még sose volt, valamit muszáj lesz csinálni, és mondta nagyapának, hogy találjon ki valamit azonnal.

Nagyapa erre azt mondta, hogy azt találta ki, hogy csomagoljunk kicsi kavicsokat a szalvétákba meg sztaniolba, mert az is szépen fog mutatni a fán, de nagymama erre azt válaszolta, hogy arról szó sem lehet, a fára szaloncukor kell, olyan, ami édes, és amit meg lehet enni, és ő, hogyha addig él is, szerez szaloncukrot, és a nyakába kötötte a selyemsálját, és felvette a fehér rókakucsmáját, amelyiknek oldalt hullott a szőre, és felvette a télikabátját, és a hóna alá csapta a kosarat, és elment.

Nagyon sokáig nem jött haza, nagyapával mi addig huszonegyeztünk és a rádiót hallgattuk, és már majdnem besötétedett, és nagyapa elnyert tőlem két egész skatulya gyufát, és aztán én visszanyertem majdnem másfél skatulyával, amikor egyszer csak megjött nagymama, és a kosara tele volt egészen valamivel, de annyira, hogy két kézzel fogta és úgy cipelte, de hogy mi volt a kosárban, az nem látszott, mert le volt takarva nájlonnal, és akkor azt gondoltam, hogy ha az mind szaloncukor, akkor annyi szaloncukrunk van, hogy azzal nemcsak egy, hanem tizenegy karácsonyfát is roskadásig rakhatunk, és épp mondani is akartam, hogy milyen vagány, de akkor nagymama lehúzta kosárról a nájlont, és akkor láttam, hogy nem cukor van benne, hanem egy csomó nagy fekete retek, de igazán nagyon nagyok, óriási nagyok.

Na és akkor nagyapa kérdezte, hogy az mi, és akkor nagymama mondta, hogyhogy mi, hát cukorrépa, és erre nagyapa elkezdett kiabálni, hogy mi a nyavalyát csináljon ő a cukorrépával, annál tényleg még a kavics is jobb, de erre nagymama azt mondta, hogy a munkától nem szabad megijedni, és mi ma este cukrot fogunk finomítani, legalább valami hasznát vesszük a nagyapa kémiatudásának, mert mióta nyugdíjba ment, úgyse használja sem mire, és erre nagyapa nagyon mérges lett, és az mondta, hogy de igenis használja, a múltkor is milyen jó szappant főzött az avas kolbászból, amit a szomszéd talált a bezárt padláson, de a cukorfinomítás, az nem olyan, az nagyon komplex eljárás, azt házi körülmények között nem lehet végre hajtani.

De erre nagymamám azt mondta, hogy nem hiszi, hogy ne lehetne, és nem érti nagyapámat, mi az, hogy olyan könnyen feladja, bezzeg amikor puskaport kellett csinálni neki, mert fajdkakasra akart orvvadászni a régi puskával, akkor nem adta fel, és akkor, amikor pufajkát akart csinálni a nagymama legszebb dunyhájából, és a fürdőkádban festette zöldre és impregnálta hozzá a damasztabroszt, akkor se, és erre nagyapa azt mondta, hogy jó, őtőle megpróbálhatjuk, de aztán nagymama ne őt szidja sírva, ha nem fog sikerülni.

A cukorrépát először betettük a kádba és megmostuk drótkefével és aztán körömkefével, és utána megtöröltük, és megszárítottuk, és meghámoztuk, és amikor mind meg volt hámozva, akkor elkezdtük felszeletelni, és akkor egy kicsi szeletet megkóstoltam, és nagyon rossz volt, sokkal rosszabb, mint a rendes murok, nem volt édes egyáltalán, és nagyon vékonyra kellett vágni, úgyhogy vágtuk és vágtuk, és már azt hittem, hogy sose lesz kész, és amikor kész lett, az egész konyhaasztal tele volt cukorrépával.

Akkor aztán nagyapa kihozta a kamrából az olasz kuktát, és nagymama azt mondta, hogy ahhoz ne nyúljon, mert nem hagyja, hogy tönkretegye, mint a régit, amelyikben pálinkát akart főzni, és amelyikről lerobbantotta a szelepet, de nagyapa azt mondta, hogy márpedig kukta nélkül nem megy, mert csak nyomás alatt lehet kiszedni a sejtekből a cukrot, úgyhogy végül is megtömtük a kuktát és feltöltöttük vízzel, és elkezdtük főzni, és amíg főtt, nagymama végig azon izgult, hogy fel fog robbanni, nagyapa meg feltúrta az egész kamrát, mert kereste a finomításhoz szükséges többi dolgokat, a szódabikarbónát, meg a szódásszifont, meg a szódapatronokat, és amikor a kukta már nagyon sípolt, akkor kiengedtük belőle a gőzt, és a levet először a laskaszűrőn szűrtük át, aztán a lisztszitán, aztán a teaszűrőn, és megkóstoltam, és tényleg édes volt, de csak egy kicsit, és akkor nagyapa azt mondta, hogy várjak, mert ez még semmi, most kell bele a lúg, de az nincs, úgyhogy szódabikarbónát teszünk bele, és azt tettünk, és attól felhabzott, és nagyon büdös lett, és akkor megint leszűrtük, és akkor már édesebb volt, és akkor melegen betöltöttük a szódásszifonba, és nagyapa belenyomott három patront és felrázta, és közben nagymama megint azt kiabálta, hogy jaj ne, fel fog robbanni, erre nagyapa azt mondta, hogy minek kiabál, amikor az aknagránátot kellett szétszedni, abból se lett semmi, és amikor nagyapa megnyomta, a szifon majdnem tényleg fel is robbant, olyan erővel jött ki belőle a szirup, nagyon habos volt és zavaros, és akkor azt megint le kellett szűrni, és leszűrtük, és aztán beletöltöttük az egészet a fazékba, és az már tényleg elég édes volt, és akkor nagyapa azt mondta, hogy most már csak sűríteni kell, ami azt jelenti, hogy főzni, és akkor elkezdtük főzni, de akkor már éjjel kettő volt, de mi csak főztük és főztük, de sehogy se sűrűsödött, csak a szaga lett egyre sűrűbb, és akkor már mindenki olyan fáradt volt, hogy alig bírtuk kavargatni, úgyhogy felváltva kavargattuk, és akkor azt hiszem, egyszerre elaludtunk mind a hárman, ott, a konyhában.

Én nem álmodtam semmit, pedig az lett volna jó, hogyha az angyalokról álmodtam volna, és amikor felébredtem, akkor láttam, hogy nagymama és nagyapa is a konyhaasztalra borulva alszik, és a lábos alatt még mindig égett a gáz, és belenéztem, és nem volt már semmi benne a szirupból, de az aljára vastagon rá volt égve valami szürke massza, és akkor én elzártam a lángot, és a fakanállal belenyúltam, és a kanalat a csap alá tartottam, és vártam, hogy lehűljön, és néztem a konyhát, hogy minden tele van cukorrépahéjjal, és kifőtt cukorrépa masszával, és ragacsos habbal, és újságpapírokkal, és szűrőkkel, és lábasokkal, és nagymamát és nagyapát néztem, hogy milyen mélyen alusznak, és álmukban mind a ketten mosolyogtak, és akkor végre bevettem a számba a fakanalat, és éreztem, hogy édes, és tudtam, hogy meg vagyunk mentve.


1. feladat

Milyen ötlete támad a nagyapának? Mit tegyenek a fára szaloncukor helyett? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A karamellát

B kavicsot

C kockacukrot

D pergelt cukrot


2. feladat

Mi jellemzi a nagyapát az előző kísérletei alapján? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A munkakerülő

B óvatos

C vállalkozó szellemű

D tudálékos


3. feladat

Melyik kísérletből következtethetünk biztosan arra, hogy a nagyapa nem járt mindig sikerrel?


4. feladat

Miért a kuktában kell megfőzni a cukorrépát?


5. feladat

Rakd időrendbe a cukorkészítés folyamatát! 

. szeletelés

. lúg hozzáadása

. főzés a kuktában

. tisztítás drótkefével

. szódásszifonba töltés


6. feladat

Mi lehet a laskaszűrő, a lisztszita és a teaszűrő közötti fontos összefüggés a szöveg alapján? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Azonos méretűek, így egyszerre leszűrhető az egész.

B Egyre finomabbra szűrik a levet.

C Többször is használhatók a finomítás során.

D Bármilyen sorrendben felhasználhatók.


7. feladat

Az alábbi munkafolyamatok közül melyikben NEM vesz részt a gyerek? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A kavargatás

B patrontöltés

C tisztítás

D szeletelés


8. feladat

Hogyan értelmezhetjük az álom szerepét a történetben? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Amikor alszunk, elfelejtjük a gondjainkat, problémáinkat.

B Amíg a nagyszülők alszanak, édességet csenhet a gyerek.

C Álmukban sem gondolták volna, hogy a cukor elkészül.

D Nincs különösebb szerepe, éjszaka van, ezért alszanak el.


9. feladat

Mire vonatkozik az elbeszélés utolsó tagmondata: „és tudtam, hogy meg vagyunk mentve”? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A konyha nem robban fel.

B A nagyszülők nem veszekednek tovább.

C Lesz ennivaló télre.

D Lesz szaloncukor a fán.


10. feladat

Sára szerint a cukor nem jó cím, szerinte ez az elbeszélés sokkal többről szól. Adj más címet az elbeszélésnek Sára véleménye alapján!


11. feladat

Tibi szerint a szöveg elbeszélésmódja olyan, mintha tényleg egy gyerek írta volna. Mivel tudnád alátámasztani Tibi állítását a szöveg alapján?


Az alábbiakban a Balaton-átúszás leírását közöljük. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Nem úszod át szárazon!

1. Vannak, akik a győzelemre hajtanak, vannak, akiket a kalandvágy vonz oda, mások saját erejüket tesztelik. Akad, aki a jutalompóló miatt megy, megint mások a társaság kedvéért. Megy, aki még sosem volt, megy, aki egész évben erre edz és visszatérő résztvevő, de azokat is ott találhatjuk, akik pusztán baráti fogadásból érkeztek. Te voltál már?

2. Arról az 5,2 kilométeres, Révfülöp és Balatonboglár közötti szakaszról van szó, amelyet minden év nyarán (általában július vége felé) némi nevezési díj fejében, szervezett körülmények között úszhatsz át. Évről évre nagy esemény ez a nap a Balatonon. A Balaton-átúszás lassan 128 éves lesz, de csak 1982 óta fix a kiinduló- és a célpontja, előtte máshol rendezték. Számos programot szerveznek köré, este koncertekkel, tűzijátékkal zárul, de előtte még jól kifárasztanak.

3. A rajtidőszak reggel 8 órától délután 14 óráig tart. Ha az első turnusban akarsz indulni, reggel korán kell kelned, hogy odaérj a 7 órakor kezdődő regisztrációra. Ha megtaláltad Révfülöpön a kikötő közelében lévő foci pályát (nem lesz nehéz dolgod, mert minden e körül forog egész nap), kitöltötted a nevezési lapod és túl vagy az orvosi alkalmassági vizsgálaton is (többnyire vérnyomásmérésből áll), megkaptad a csuklópántod, mellyel be tudsz csekkolni, már bele is vetheted magad a vízbe.

4. A vízi móka előtt még leadhatod a ruháidat, de inkább érdemes a versenyben nem részt vevő barátra, kísérőre bízni, így biztosan nem fog elkeveredni. A gyakorlott úszók már tudják, hogy praktikus bekenni magadat valamilyen sportkrémmel, izomlazítóval, mert még akkor is megpróbáltató a táv, ha rendszeresen úszol. Ha van némi időd a Balaton-átúszást megelőző hetekben, érdemes kis bemelegítéssel rákészülni. Szinte bármilyen segédeszköz használata megengedett, ami segíthet teljesíteni a távot. Ha szeretnéd magaddal vinni a békatalpadat, húzd fel nyugodtan, de előtte azért próbáld ki, nehogy a víz kellős közepén jöjj rá, hogy bár gyorsítja a tempódat, megerőltetőbb vele úszni.

5. Ha bármi problémád akadna úszás közben, 20-30 méterenként motorcsónakok vigyáznak rád, orvossal a fedélzeten. Itt meg tudsz pihenni (akárki is állhatsz), kapsz szőlőcukrot, frissítőt. Van, aki a versenynek kifejezetten ezt a részét kedveli a legjobban. A legtöbben azonban amiatt vágnak neki, hogy próbára tegyék, mire képesek. Sőt a sportolók kifejezetten azért jönnek, mert nekik ez kiváló edzési lehetőség egyben. A mezőny bal szélénél törnek előre a gyorsúszók, az a gyorsuló sáv. Hajtani azonban nem kell, a neked legmegfelelőbb tempót válaszd. Vannak, akik gyorsúszásban hajtják végre a távot, de ha nem úszol versenyszerűen, inkább a mellúszás a javallott, így könnyebben tudod majd beosztani az erődet.

6. Ha sikeresen átértél a túlpartra, a lazítás következik. Ne felejtsd el a célnál is becsekkolni a vonalkódodat, hiszen azzal mérik, hogy mennyi idő alatt teljesítetted a távot. Ha két órán belül sikerül, akkor a nevedet az egyik sportújságban is olvashatod. Később minden résztvevőt értesítenek levelezőlapon arról, hogy pontosan mennyi időt úszott. Általában a túloldalon már olyan statisztikai adatokat is el tudnak mondani, hogy ki volt például a mezőny legidősebb, illetve legfiatalabb úszója. Kapsz mogyorókrémes kenyeret vagy egyéb energiapótló ételt, üdítőt, kifújhatod magad, és kipipálhatod ezt is, „igen, képes voltál rá, megtetted”.

7. Készülj fel: a partra érés után az ember majdhogynem vicces pingvinként érzi magát, „matrózos” lesz a járása, míg hozzászokik a szárazföldi körülményekhez. De ez egyáltalán ne riasszon vissza, próbáld ki bátran! Ritkán tapasztalható élményben lesz részed! Ha kihagyod, várhatsz egy újabb évet, mire megint ilyen szervezett körülmények között csaphatsz a hullámok közé. (Azaz létezik még egy kisebb táv, az öbölátúszás Füred és Tihany között, de az már egy másik kategória.)

8. Balatonboglár és Révfülöp között óránként közlekednek a kompok ezen a napon, az átúszásban részt vevőket ingyen szállítja. Bár kimerítő az erőpróba, de ha bírod még energiával, ellátogathatsz a programhoz tartozó esti koncertekre, vagy megnézheted a tűzijátékot.


12. feladat

Mióta rendezik meg a Balaton-átúszást a szöveg szerint?


13. feladat

Miért nem írja le pontosan a szerző, hogy hol található a focipálya? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Mert akkora a focipálya, hogy már messziről látni lehet.

B Mert az utcákon lévő plakátokon térkép is van.

C Mert azt írja, a környéken nincs másik focipálya.

D Mert úgyis mindenki ott lesz, így könnyen meg lehet találni.


14. feladat

Miért kell orvosi vizsgálatra menni? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Megnézzék, nem történt-e bajod az átúszás közben.

B Ellenőrizzék, alkalmas vagy-e az átúszásra.

C Összehasonlítsák a vérnyomásodat a többiekével.

D Ellenőrizzék, profi sportoló vagy-e.


15. feladat

Számozással állítsd időrendbe a következő eseményeket! 

. Balatonbogláron becsekkolod a vonalkódod.

. Mogyorókrémes kenyeret kapsz.

. Részt veszel az orvosi vizsgálaton.

. Megnézed a koncertet.


16. feladat

Hol tartanak öbölátúszást? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Révfülöp és Tihany között.

B Balatonboglár és Révfülöp között.

C Füred és Balatonboglár között.

D Füred és Tihany között.


17. feladat

Bálint 3 és fél óra alatt úszta át a Balatont. Olvashatja a nevét az újságban? Válaszodat indokold a szöveg alapján! 

igen

nem


18. feladat

Miért sorolja fel az 1. bekezdésben a szöveg, hogy miért vállalkoznak az emberek a Balatonátúszásra?


19. feladat

Kikhez szól a szöveg? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A profi sportolókhoz

B úszni szeretőkhöz

C Balaton melletti lakosokhoz

D sportújságírókhoz


Az alábbiakban egy fordítási verseny kiírását közöljük. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!


20. feladat

Milyen időközönként rendezik meg a versenyt?


21. feladat

Hányan képviselhetnek egy-egy iskolát a versenyen? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Egy-egy tanuló.

B Nyelvenként egy, vagyis iskolánként huszonhárom tanuló.

C A részt vevő tanulók számát annak alapján határozzák meg, hogy az adott tagállam hány európai parlamenti hellyel rendelkezik.

D A szövegből nem derül ki.


22. feladat

Húzd alá az szövegrészben azt a mondatot, amely a szövegrész 5. pontjának témáját taglalja!


23. feladat

Szerinted miért sorsolják ki a részvételi lehetőséget?


24. feladat

„A szállás és az utazás költségeit a Bizottság fedezi” – olvashatjuk a szövegrész 4. pontjában. Mi annak az EU-intézménynek a teljes neve, amelyre a „Bizottság” szó utal?


25. feladat

Hány győztest avatnak a verseny végén Brüsszelben? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Iskolánként egyet.

B Tagállamonként egyet.

C Nyelvenként egyet.

D Egy abszolút győztest.


26. feladat

Az alábbiak közül melyik az a terület, amelyet kizárólag az szövegrész érint? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A verseny célcsoportja.

B A verseny menete.

C A verseny múltja.

D A verseny díjazása.


27. feladat

A verseny szempontjából milyen jelentősége van egy adott versenyző számára annak, hogy melyik tagállamban él?


28. feladat

Melyik IGAZ, illetve melyik HAMIS az alábbi állítások közül?

A szövegrészben részletesebben olvashatunk az egyes kérdésekről, mint az szövegrészben. 

igaz

hamis

A szövegrész elsődleges célja a figyelemfelkeltés, míg az szövegrészé a tájékoztatás. 

igaz

hamis

A szövegrész a 2010-es versenyt illetően minden lényeges információt tartalmaz. 

igaz

hamis


29. feladat

A verseny célját figyelembe véve az alábbiak közül melyik lehetne a verseny mottója? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Juvenes Translatores – A fordítók jobb megbecsüléséért

B Juvenes Translatores – A fiatalosabb Brüsszelért

C Juvenes Translatores – A soknyelvű Európáért

D Juvenes Translatores – A fiatalok jövőjéért


30. feladat

Mi a szöveg célja? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A szórakoztatás

B felhívás

C meggyőzés

D adatszolgáltatás


Az alábbiakban egy Csehov-novellát közlünk. Olvasd el a szöveget, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Pipogya nő

A minap behívtam a dolgozószobámba Julija Vasziljevnát, gyermekeim nevelőnőjét. El akartam vele számolni.

– Üljön le, Julija Vasziljevna! – mondtam neki. – Hadd számoljunk el! Bizonyára pénzre van szüksége, maga annyira szertartásos, hogy magától soha nem kérné... Nos... Havi harminc rubelben egyeztünk meg...

– Negyvenben...

– Nem, harminc rubelben... Nekem itt fel van jegyezve... Mindig harminc rubelt fizetek a nevelőnőknek... Nos, két hónapja van nálunk...

– Két hónapja és öt napja...

– Pontosan két hónapja... Nekem itt fel van jegyezve. Így hát jár magának hatvan rubel... Ebből lejön kilenc vasárnap... mert hisz Koljával nem foglalkozott vasárnaponként, hanem csak sétált... No meg három ünnepnap...

Julija Vasziljevna elpirult, idegesen gyűrte ruhája szélét, de... egy mukkot sem szólt!

– Három ünnepnap... Így hát lejön tizenkét rubel... Kolja négy napig beteg volt, s akkor nem foglalkozott vele. Akkor csak Varjával foglalkozott... Három napon át a foga fájt, s a feleségem megengedte, hogy ebéd után pihenjen... Tizenkettő meg hét az tizenkilenc. Ha ezt levonjuk... marad... hm... negyvenegy rubel. Így van?

Julija Vasziljevna bal szeme vörös lett, és elöntötte a könny. Álla megremegett, idegesen köhintett, szipákolt, de egy mukkot sem szólt!

– Szilveszterkor eltört egy teáscsészét kistányérral együtt. Ez két rubel... Igaz, a csésze többe kerül, különben is családi ereklye, de... isten neki! Több is veszett már! No meg a maga vigyázatlansága folytán Kolja felmászott egy fára, és elszakította a kabátját... Le tíz rubel... Úgyszintén a maga vigyázatlansága folytán lophatta el a szobalány Varja cipőjét. Magának mindenre ügyelni kell. Ezért kap fizetést. Így hát lemegy még öt rubel... Január 10-én kölcsönkért tőlem tíz rubelt.

– Nem kértem! – suttogta Julija Vasziljevna.

– De nekem itt van feljegyezve.

– Nos, legyen... Jól van.

– Negyvenegyből lejön huszonhét, marad tizennégy...

Most már mindkét szemét elöntötte a könny... Hosszú, formás orrán kiütközött a verejték. Szegény lány!

– Csak egyszer kértem – mondta remegő hangon. – A feleségétől kértem három rubelt... Többször nem kaptam...

– Igen? No lám, ez fel sincs nálam jegyezve. Tizennégyből lejön három, marad tizenegy... Itt van a pénze, kedvesem! Három... három... meg három, egy meg egy, fogja!

S odaadtam neki tizenegy rubelt... Elvette, s reszkető ujjal dugta a zsebébe.

Merci – suttogta.

Felpattantam, és róni kezdtem a szobát. Dühbe gurultam.

– Miért ez amerci? – kérdeztem.

– A pénzért...

– De hisz kiraboltam magát, az ördög vigye el, kifosztottam! Hiszen megloptam magát! Miért ez a merci?

– Másutt egyáltalán nem fizetnek...

– Nem fizetnek? Nem is csoda! Gonosz tréfát űztem magával, kegyetlenül megleckéztettem... Odaadom magának a nyolcvan rubeljét! Itt van ebben a borítékban előkészítve. Hát szabad ilyen lagymatagnak lenni? Miért nem tiltakozik? Miért hallgat? A mai világban lehet-e erős karmok nélkül élni? Hát hogy lehet ilyen pipogya?

Szánalmasan elmosolyodott, s az arcáról leolvastam: „Lehet!”

Bocsánatot kértem tőle a kegyetlen leckéért, és legnagyobb csodálkozására odaadtam neki a nyolcvan rubelt hiánytalanul. Félénken köszöngette, és kiment... Ahogy utánanéztem, azt gondoltam: könnyű erősnek lenni ezen a földön!


31. feladat

Hány tagú család nevelőnője Julija Vasziljevna? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 3

B 4

C 5

D 6


32. feladat

Mikor szegődött a nevelőnő a családhoz? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A márciusban

B júliusban

C szeptemberben

D decemberben


33. feladat

A nevelőnő az egyetlen alkalmazott a családnál? Válaszodat a szöveg alapján indokold! 

igen

nem


34. feladat

Volt-e beteg a nevelőnő a két hónap alatt? Válaszodat a szöveg alapján indokold!


35. feladat

Hányszor kért kölcsön a nevelőnő saját állítása szerint? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A egyszer sem

B egyszer

C kétszer

D háromszor


36. feladat

Melyik nap volt kimenője a nevelőnőnek, és miből következtethetünk erre? Válaszodat a szöveg alapján indokold!


37. feladat

Miért vonhatott volna le még több pénzt az elbeszélő saját állítása szerint? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A cipőért.

B A csészéért.

C A kabátért.

D A kistányérért.


38. feladat

Sára szerint a nevelőnő egyre nehezebben viseli az elszámolást. Hogyan nyilvánul meg ez a fokozatosság? Írj ki három példát a szövegből!

1. ...

2. ...

3. ...


39. feladat

Hány rubelt kapott végül a nevelőnő? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A tizenegy rubelt

B harminc rubelt

C negyven rubelt

D nyolcvan rubelt


40. feladat

Kinek van igaza? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Kata: Ha a nevelőnő nem köszöni meg a pénzt, nem kapta volna meg a teljes összeget.

B Juli: Jobban kellett volna harcolnia az igazáért, a pénzt így is, úgy is megkapta volna.

C Dávid: Ha harcol az igazáért, kétszer annyit kap, mert ott volt borítékban előkészítve.

D Ádám: Kiállta a próbát, ezért több pénzt kapott, mint amennyiben megállapodtak.


41. feladat

Egyetértesz-e azzal, ahogyan az elbeszélő a nevelőnővel viselkedett? Válaszodat a szöveg alapján indokold!


Olvasd el az alábbi összefoglalót a NASA történetéről, és válaszolj a kérdésekre!

A világűr meghódítása

Fél évszázada kezdte meg működését a NASA

I.

Kiélezett orosz–amerikai technológiai verseny

• 1958 júliusában Eisenhower amerikai elnök aláírja a Nemzeti Aero nautikai és Űrügynökséget (National Aeronautics and Space Administration), vagyis a NASA-t létrehozó törvényt.

• 1958 októberében, egy évvel az egykori Szovjetunió első űrhajójának elindulása után megalakul az amerikai űrkutató vállalat kb. 8000 alkalmazottal.

• 1959-ben az oroszok felküldik az első űrszondákat az űrbe, válaszként elindul az amerikai Mercury-program hét pilóta részvételével.

• 1961 áprilisa: az orosz Gagarin a világtörténelem első űrhajósa. Pár héttel később az amerikai Shepardot is kilövik az űrbe.

• 1962 februárja: John Glenn a világon először kerüli meg a Földet háromszor.

1960-as évek, az amerikai Apollo-program

• 1968 decembere: az Apollo-8 Hold körüli pályára áll, de nem tud leszállni.

• 1969. július 20.: az Apollo-11 legénysége, az Eagle-egység leszáll a Holdra.

• 1970 áprilisa: Az Apollo-13 útja során elszáll az oxigén, és a földi irányító központ segítségével térnek vissza az űrhajósok a Földre.

• 1977 szeptembere: Voyager-1 és 2 űrszondák kilövése, melyek a mai napig adatokat közvetítenek.

• 2000-es évek: Mars-szonda útnak indítása, amely megállapítja, hogy van víz a vörös bolygó felszínén.

II.

Az elmúlt ötven évben a NASA számos olyan technológiát fejlesztett ki, amelyek mára a hétköznapi élet részévé váltak – ezek között babakocsik gyártásánál használt fejlesztéseket éppúgy találunk, mint versenyautóknál bevált alkalmazásokat. A drót nélküli kéziporszívó például azt követően került piacra, hogy drót nélküli kézifúrót készítettek az Apollo-projekt számára, amelynek segítségével sikerült mintákat venni a Hold felszínéről. A NASA fejlesztette ki a gyorsfagyasztás technológiáját is, melynek során a lefagyasztott étel megőrizte tápértékének 98 százalékát, míg tömege az eredeti tömegének mindössze 20 százalékát tette ki. Miközben algákon végeztek kísérletet, azt várva, hogy a fotoszintézis által alkalmasak lesznek oxigén fejlesztésére, a kutatók észrevették, hogy az algák két olyan fontos zsírsavat tartalmaznak, amelyek az anyatejben is jelen vannak, és a csecsemők mentális és vizuális fejlődését segítik. A felfedezést követően a bébiételek most már tartalmazzák ezeket is. Szintén NASA-fejlesztés eredményei a televíziós műholdak. Az űrügy nökség 1962. július 10-e hajnalán közvetítette az első képeket.

III.

A számos siker mellett a NASA jó néhány baklövést is elkövetett, amelyek során dollármilliárdok foszlottak szét az űrben – szó szerint. Az egymilliárd dollárból megépített Mars Observert 1992-ben lőtték fel, a Mars felszínét és klímáját vizsgálta volna. Erre azonban nem kerülhetett sor, ugyanis három nappal a Mars körüli pályára állás előtt váratlanul és megmagyarázhatatlanul megszűnt a kommunikáció a szonda és az irányítótorony között.

A NASA következő fiaskójára hat évvel később került sor, amikor az alvállalkozó cég munkatársai a NASA által használt metrikus rendszer helyett az angolszász mértékegységeket használták. A hiba következtében az egyik szonda olyan alacsonyra ereszkedett, hogy nem „élte túl” az ott uralkodó légköri hatásokat. Ebben az évben járt szerencsétlenül a Mars Polar Lander is, amely már csak negyven méterre volt a felszíntől, amikor műszerei egy légköri rázkódást úgy értékeltek, hogy a szonda földet, helyesebben Marsot ért. A fedélzeti számítógép kikapcsolta a fékezést segítő meghajtóegységet, így a szonda lezuhant. A közel két évtizedig tervezett és 2,5 milliárd dollárból kivitelezett Hubble-űrteleszkóp története is kis híján kudarccal végződött. Az eszköz eleinte csak homályos képet tudott közvetíteni a Földre, mivel az erre szakosodott cég rosszul szerelte össze a teleszkóp tükreit. A javításra az űrben került sor, az Endeavour-űrsikló legénysége tíz napon keresztül szerelte a teleszkópot. Az űrsikló elnevezése mellesleg jó példa arra, hogy a NASA nemcsak számítási, hanem nyelvtani hibákat is elkövetett. Az űrsiklót James Cook angol felfedező híres hajója után nevezték el Endeavournek1, útnak indulásakor azonban hatalmas táblán díszelgett a hajó amerikanizált neve: „Go Endeavor”.

1 Jelentése: igyekezet, törekvés, erőfeszítés


42. feladat

A szöveg alapján írj KÉT olyan NASA-programot, amelyekkel az elmúlt évtizedben foglalkoztak a kutatók!


43. feladat

Miért indították el a Mercury-programot? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Azért, mert ez az első NASA-program.

B Azért, mert ez volt a válasz az első orosz űrszonda indítására.

C Azért, mert a megegyezés szerint az amerikai űrszonda követte az oroszt.

D Azért, hogy még az oroszok előtt információkat gyűjtsenek a világűrről.


44. feladat

A szöveg több olyan fejlesztésről is szót ejt, amely eredetileg az űrkutatást segítette, de ma már a hétköznapi életet könnyíti meg. Válassz ki ezek közül egyet, és meséld el az ötletet, amely mindkét területen újdonságnak számított!


45. feladat

Mit jelent a fiaskó szó? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A találmány

B kakukktojás

C kudarc

D véletlen


46. feladat

Mikor indult az a legkorábbi Mars-expedíció, amelyet a szöveg említ? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A 1992

B 1999

C 2000

D A pontos dátum nem szerepel a szövegben.


47. feladat

Milyen mértékegységeket használnak a NASA munkatársai?


48. feladat

Mióta használhatunk drót nélküli kéziporszívót? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Az 1950-es évektől kezdve.

B Az 1970-es évektől kezdve.

C Az 1980-es évektől kezdve.

D A 2000-es évektől kezdve.


49. feladat

Milyen stílusúnak ítéled a szöveget? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A tudományos-fantasztikus

B ismeretterjesztő

C hivatalos

D szakirodalmi


50. feladat

Miért van vázlatszerűen szedve az I. rész? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Jobban elkülönül a többi résztől.

B Így nem keverednek össze a dátumok.

C Egyértelművé teszi a fontossági sorrendet.

D Könnyebben áttekinthető a tartalma.


51. feladat

Máté szerint a szöveg címe és célja alapján a III. rész nem tartozik a szöveghez. Egyetértesz vele vagy sem? Válaszodat a szöveg alapján indokold!


52. feladat

Sára szerint az egyik félmondat, miszerint „a szonda földet, helyesebben Marsot ért”, a szerző nyelvi leleményességét bizonyítja. Egyetértesz vele? Állításodat indokold!


53. feladat

Bori szerint az amerikai űrkutató vállalat melléktevékenységként a hétköznapi életet segítő fejlesztéseket is végez, Máté ezzel nem ért egyet. Kinek adsz igazat? Válaszodat a szöveg alapján indokold!


54. feladat

Az alábbi képek közül melyiket választanád illusztrációnak a II. rész mellé? Válaszd ki a helyes ábra betűjelét! 

A

B

C

D


55. feladat

Melyik expedíció végét okozta egy légköri zavar a leszállás előtt? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Mars Observer

B Hubble-űrteleszkóp

C Voyager-2

D Mars Polar Lander


Olvasd el a Kemencés Pizza rendelési útmutatóját, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!


56. feladat

Húzd alá a szövegben azt a KÉT mondatot, amelyek megfogalmazzák a szöveg célját!


57. feladat

Miért fontos, hogy valós telefonszámot és e-mail címet adjunk meg?

Telefonszám: ...

E-mail cím: ...


58. feladat

Juli szerint, ha egy ételből többet is szeretnék rendelni, akkor több rendelést kell leadnom. Egyetértesz Julival? Válaszodat a szöveg alapján indokold! 

igen

nem


59. feladat

Számozással állítsd időrendbe a lépéseket! 

. Tészta és méret kiválasztása

. Regisztráció

. Megrendelés

. Hagyományos vagy Saját pizza kiválasztása

. Bejelentkezés

. Kosár


60. feladat

Hogyan állíthatod össze a saját pizzádat? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A meglévő pizzákból kiválaszthatod azt, amelyik a legszimpatikusabb.

B Kiválaszthatod, hányféle és milyen feltétet szeretnél.

C Magad választhatod meg a pizza méretét és a tészta fajtáját.

D Megmondhatod, melyik időpontra szeretnéd megrendelni.


61. feladat

Ha egy előre összeállított pizzát szeretnél rendelni, melyik menüpontot kell választanod a 3. lépésben?


62. feladat

Szívesebben használnál a pizzarendeléshez egy ilyen internetes oldalt, mint a telefont? Indokold meg a válaszodat!


63. feladat

Mi a teendő a regisztrációs kóddal? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Az első belépés alkalmával be kell írni a megfelelő mezőbe.

B Az első rendeléskor be kell diktálni az ügyfélszolgálaton.

C Meg kell őrizni, mert ez igazolja a regisztrációmat.

D Mindig be kell írni, ha be szeretnék jelentkezni az oldalra.


64. feladat

Miről NEM dönthetsz a pizzával kapcsolatban? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A A pizza formájáról.

B A pizza feltéteiről.

C A pizza méretéről.

D A pizza tésztájáról.


65. feladat

Az alábbi válaszlehetőségek közül melyik jellemzi leginkább a szöveg stílusát, megfogalmazását? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A hivatalos

B humoros

C közvetlen

D tudományos


66. feladat

Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! A 4. pont… 

A bemutatja a rendelés menetét.

B leírja a regisztráció módját.

C összegzi a rendelés nehézségeit.

D részletezi a rendelés előnyeit.


67. feladat

Miért írták a 2. pontot vastag betűkkel? Válaszd ki a helyes válasz betűjelét! 

A Mert csak ez a bekezdés szól a regisztrációról.

B Mert így jobban elkülönülnek a bekezdések.

C Mert így sokkal látványosabb a szöveg.

D Mert nagyon fontos információkat tartalmaz.